Spiegelprijs 2014: Lieve Joris

Lieve Joris wint Spiegelprijs 2014

 

Lieve Joris

 De tweejaarlijkse Spiegelprijs voor ‘een realistische beeldvorming over Afrika’ gaat dit jaar naar reisschrijfster Lieve Joris.

De Spiegelprijs is een initiatief van het Fonds Patrick De Spiegelaere. Dat fonds wil met het toekennen van de Spiegelprijs het werk van de in 2007 overleden fotograaf Patrick De Spiegelaere in Afrika en Latijns-Amerika voortzetten. De Spiegelprijs bekroont een  kunstwerk of een oeuvre ‘waaruit een genuanceerde visie blijkt op mensen en omstandigheden in het Zuiden.’

De Spiegelprijs kan zowel naar een individuele kunstenaar of wetenschapper gaan als naar een vereniging. Lieve Joris is de vijfde laureaat. Eerdere winnaars van de Spiegelprijs waren het Congo parcours van de Brusselse KVS, de antropoloog-documentairemaker Filip De Boeck, en de fotografen Dieter Telemans en Sammy Baloji.

Lieve Joris haalde het van zeven andere genomineerden.

Uit het juryverslag:

‘Lieve Joris krijgt de Spiegelprijs bij wijze van Lifetime Achievement Award. Er is in ons taalgebied geen andere auteur die zo onbevangen en met zoveel liefde over het postkoloniale Afrika heeft geschreven als Lieve Joris. Ze bereist het continent nu al bijna dertig jaar, in het trage tempo dat de commerciële media zich allang niet meer kunnen of willen permitteren. Als een huisjesslak draagt ze Afrika op haar rug.

 Lieve Joris combineert new journalism met slow journalism. Ze gaat op zoek naar de grote geschiedenis in kleine verhalen en altijd weer weet ze de dorpspomp te vinden, waar die verhalen worden uitgewisseld. Lieve Joris slaagt erin in haar reisverhalen de gewone Afrikanen een stem geven. Voor haar nieuwste boek Op de vleugels van de draak (2013) reisde ze kleine Congolese commerçanten achterna, eerst naar Dubai en dan naar Chocolate City – de Afrikaanse wijk in Guangzhou. Ze beschrijft minutieus hoe de mondialisering ook in Afrika het dagelijks leven verandert. Iedere vorm van cynisme of Afro-pessimisme is haar vreemd, maar haar liefde voor Afrika is niet blind: ze heeft er geen moeite mee zich op tijd en stond ook aan Afrikanen te ergeren. Als bijdrage tot ‘een realistische beeldvorming over Afrika’ kan dat tellen.’

De Spiegelprijs zal worden uitgereikt op 28 mei in Gent, in de Balzaal van de Vooruit om 20 u.

De jury van de Spiegelprijs bestond uit: Gerry De Mol (voorzitter), Katelijne Béatse, Filip De Boeck, Gie Goris, Piet Piryns, Wim Vandenbussche, Liesbeth Walckiers, Jan Wyckaert, Bjorn Maes en  Dieter Telemans.

Biografie Lieve Joris

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris (°Neerpelt, 1953) studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na haar studie werd ze redacteur van de Haagse Post en schreef ze voor NRC Handelsblad en Avenue. Sinds 1986 is ze fulltime schrijfster. Met Terug naar Congo – een reis in de voetsporen van haar heeroom-missionaris – vestigde ze in 1987 definitief haar naam als reisschrijfster. Haar (vooral) Arabische en Afrikaanse omzwervingen resulteerden in een omvangrijk oeuvre, dat vrijwel volledig in het Engels en het Frans werd vertaald. Voor haar werk kreeg ze onder meer de Henriëtte Roland Holstprijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. De Franse krant Libération noemde haar ‘een van de beste journalisten ter wereld’.

 

Bibliografie Lieve Joris

9789045024615Joris, Op de vleugels van de draakDe Golf (1986)

Terug naar Congo (1987)

De melancholieke revolutie (1990)

Een kamer in Caïro (1991)

Zangeres op Zanzibar (1992)

De poorten van Damascus (1993)

Mali Blues (1996)

Dans van de luipaard (2001)

Het uur van de rebellen (2006)

De hoogvlaktes (2008)

Mijn Afrikaanse telefooncel (2010)

Op de vleugels van de draak (2013)

 

Meer: www.lievejoris.nl