Spiegelprijs 2012: Sammy Baloji

Fotograaf Sammy Baloji wint Spiegelprijs 2012

 

De tweejaarlijkse  Spiegelprijs voor een “realistische beeldvorming over Afrika” gaat dit jaar naar de Congolese fotograaf  Sammy Baloji.

© sammy baloji

De Spiegelprijs is een initiatief van het Fonds Patrick De Spiegelaere.   Het Fonds Patrick De Spiegelaere wil met het toekennen van de Spiegelprijs het werk van de in 2007 overleden fotograaf  Patrick De Spiegelaere in Afrika en Latijns-Amerika  voortzetten. De Spiegelprijs bekroont  initiatieven   “die een genuanceerde visie geven op mensen, omstandigheden, verhalen en geschiedenissen in Afrika en Latijns-Amerika”.

Na rijp beraad heeft de jury uit acht  nominaties gekozen voor Sammy Baloji.

Uit het  juryverslag :

” De jury van de Spiegelprijs kent de vierde Spiegelprijs toe aan Sammy Baloji. De jury was onder de indruk van het werk van Sammy Baloji in Katanga, waarin de fotograaf de relatie onderzoekt van het Congolese heden met de overblijfselen van een koloniaal verleden. In zijn fotoserie Mémoire fotografeert  Baloji de industriële overblijfselen van de mijnbouw  van Gécamines in Katanga en combineert hij die hedendaagse foto’s met zogenaamde etnografische foto’s uit de koloniale archieven. Zo maakt hij een sterke montage waarin de koloniale invloed van oude structuren en skeletten van gebouwen nog steeds doorsijpelt naar het heden.

Baloji maakt ook gebruik van de  aquarellen die  Léon Dardenne schilderde  tijdens een expeditie van Charles Lemaire in Congo tussen 1898 en 1900. De exotische en pittoreske koloniale blik van Dardenne op mens, fauna en flora wordt geconfronteerd met nieuwe en oude foto’s die de toenmalige Congolees als etnologisch studieobject vastlegden. De spanning tussen de realiteit, de esthetiserende blik van de fotograaf en het exotisme vormt het kernpunt van de reeks Congo far West.

Sammy Baloji onderzoekt wat er overblijft van vroeger en stelt dat tegenover vandaag. Zo legt hij in recent werk de artisanale mijnbouw in Katanga, ,  en de nieuwe solidariteitsverbanden vast tegen de achtergrond van grote onbruikbaar geworden industriële complexen.

Daarmee confronteert hij de kijker niet alleen met zijn  blik van vandaag (we zien verval, armoede, problemen, verbanden), maar ook met die van vroeger. De romantische en exotisch geïnteresseerde aquarellist kijkt voortdurend over onze schouder mee. Zo kijken we zowel naar het Congo van vandaag als naar wat  ‘we’ vroeger moeten hebben gezien: afspiegelingen van onze eigen verbeelding. Sammy Baloji confronteert zijn  toeschouwers met een complexe cluster van beelden die al of niet klaar zitten in onze hersenen, en brengt dit beeldenarsenaal telkens weer uit balans”.

De Spiegelprijs bestaat uit een wisselbeeld dat elk jaar door de winnaar wordt doorgegeven aan de volgende winnaar. Het beeld werd door kunstenaar Koenraad Tinel ter beschikking gesteld van de Spiegelprijs.

De jury  bestond dit jaar uit: Gerry De Mol (Voorzitter jury en FPDS), Piet Piryns (journalist, FPDS), Liesbeth Walkiers (journaliste, VRT,  IPIS), Filip De Boeck (KUL), Jan Wyckaert (Vredeseilanden), Katelijne Béatse  Wim Vandenbussche ( Wereldcentrum Gent), Gie Goris (Hoofdredacteur Mo*).

Sammy Baloji (biografie)

werd in 1978 geboren in Lubumbashi in de provincie Katanga  van de Democratische Republiek Congo.

Studeerde af in de Letteren en Menswetenschappen aan de universiteit van Lubumbashi.  Droomde aanvankelijk van  een carrière als stripauteur, maar koos uiteindelijk voor fotografie en videokunst.

Werkt vooral rond sporen van de koloniale periode in de architectuur van Katanga en maakte reportages over het culturele, industriële en architecturale erfgoed van zijn geboortestreek.

Stelde tentoon op verschillende internationale fotografiemanifestaties zoals de Biënnale van Bamako, Paris Photo 2011 en in het Tate Modern museum in London. In de Verenigde Staten had hij een solotentoonstelling – Beautiful Time – in 2010 in het Museum for African Art in New York. Gedurende het hele jaar 2012 is zijn werk ook te zien in het Smithsonian Museum in Washington.  Baloji exposeerde ook in Canada, Mozambique , Mali, Marokko, Spanje en uiteraard in Congo zelf.

Kreeg twee prijzen op de Biënnale van Bamako in 2007 en in 2009 in Nederland de Prins Claus Prijs. Baloji is ook organisator van de Biënnale des Arts de l’Image in Lubumbashi, rencontres Picha,

( http://www.rencontrespicha.org/biennale.php?version=fr)  waarvan de derde editie in oktober van dit jaar plaatsvindt met Chris Dercon als curator.  Zijn werk bevindt zich in de vaste collecties van musea als de Smithsonian (Washington), Centre national des arts plastiques (Parijs), Musée du quai Branly (Parijs), Musée des Confluences (Lyon) en de Arthur Walther Collection (Ulm, Duitsland).

In 2006  al stelde Sammy Baloji tentoon in de KVS in Brussel en in 2007 maakte zijn werk deel uit van het Congolese kunstenfestival yambi 2007 in Brussel (http://www.youtube.com/watch?v=ZWBm6V3-qKg). In 2011 was Sammy Baloji samen met Patrick Mudekereza artist in residence in het Museum voor Midden Afrika in Tervuren met het project Congo far West.  (http://www.africamuseum.be/about-us/press/artists-in-residence_dossier-de-presse)

 

Enkele links voor meer informatie:

Het persdossier van het far West project in het Africamuseum

Mémoires in de VS 

Een artikel in The Telegraph